ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  


ОПШТИНСКИ СТРУЧНИ СКУП НАСТАВНИКА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

 • Стручно саветовање наставника српског језика и књижевности ,,Примери добре праксе“ одржано је 17. фебруара 2017.године. Наша школа била је домаћин, а организатор наставница Драгана Дејановић Ковачевић заједно са председницом Раковичке подружнице Надеждом Пурић Јовановић. Присуствовали су наставници основних школа са ГО Раковица: Надежда Пурић Јовановић (ОШ ,,Коста Абрашевић“), Олга Урошевић, Милица Мирковић, Милан Станковић, Драгана Дејановић Ковачевић (ОШ ,,Иво Андрић“), Јасмина Самарџић (ОШ ,,Франце Прешерн“), Будимирка Мартинко, Јелена Трошић (ОШ ,,Ђура Јакшић“), Љиљана Лукић Бандука (ОШ ,,Никола Тесла“), Милица Бијелић (ОШ ,,Бранко Ћопић“) и Татјана Јаковљевић (ОШ ,,Владимир Роловић“).

  Ово је уједно био и састанак Раковичке подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије, где се расправљало о актуелним питањима и проблемима везаним за наставу српског језика и књижевности.

  Председница је упознала присутне са садржајем Извештаја са годишње скупштине друштва и представила први број Летописа Друштва за српски језик и књижевност Србије. Предложила је да се направи заједничко гласило, попут блога или часописа, у којем би било објављено све што се ради у редовној настави и ваннаставним активностима: најлепши литерарни радови ученика, научни радови наставника, резултати конкурса, рад у секцијама, тестови и резултати такмичења, поетски дани, огледни часови и разно. Било је речи да се у наредном периоду организује трибина у КЦ ,,Раковица“ и изложе заједнички пројекти, занимљиве активности и радови наших ученика, са тенденцијом да то постане пракса одређеног датума сваке године.

  Присутни наставници договорили су се око појединости везаних за предстојећа такмичења из граматике и књижевности: пријављивање, датуми, дежурства и пропозиције такмичења.

  План је да се у рад и састанке наставника основних школа укључе и представници средњих школа, како би се размењивала искуства са њима и умањили потенцијални проблеми који се јављају на преласку из основног у средње образовање. Било би веома корисно и значајно да укажу на шта треба највише обратити пажњу у плану, програму и раду са ученицима у основној школи.

  Поједини учесници скупа излагали су своје успешне огледне/угледне часове, које су реализовали у досадашњем раду, односно активности које су применили и тиме допринели побољшању наставе српског јзика и књижевности. Сви присутни добили су материјал са овог скупа у електронском облику. Наставница Драгана Дејановић Ковачевић представила је презентацију са огледног часа „Подела именица према значењу по техници НТЦ система учења“, у којој се могла видети примена асоцијација, загонетки и других игара у градиву о именицама . Учесници су посебно уживали у стиховима о појединим лекцијама из граматике које је наставница Милица Бијелић припремила заједно са својим ученицима на огледном часу ,,Грамастиха“, а циљ је био да на овај оригиналан начин лакше усвоје граматичка правила. Да постоји веза између српског језика и природних наука, показала је наставница Олга Урошевић на примеру интердисиплинарног часа ,,На грешкама се учи“. Ученици су проналазили правописне и граматичке грешке у текстовима из разних предмета (физика, хемија и биологија) и исте су морали да објасне. Наставница Надежда Пурић представила је нешто другачију обраду збирке приповедака ,,Деца“ Иве Андрића. Ђаци су у групном раду анализирали приповетке збирке, користећи презентације, паное, цртеже, стрипове и сл. Акценат је био на самоевалуацији, где су се групе међусобно оцењивале, али и чланови унутар група. О пројекту ,,Читалачки кутак“ причала је наставница Милица Мирковић. Изнела је своја запажања о овој активности у којој је присуствовао велики број ученика ОШ ,,Иво Андрић“.

  Након ових излагања присутни наставници учествовали су у дискусији. Коментарисали су примере добре праксе и изнели нека своја искуства и идеје са огледних часова. Сви су добили потврду о учешћу на стручном скупу и одговарајући број бодова интерног усавршавања.

  У пријатној и веселој атмосфери проведено је два сата квалитетног и корисног дружења, па се са радошћу ишчекује следећи сусрет са колегама.