ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Пројекат „Оштро Перце 2021/2022“

 • Ове школске године у оквиру пројекта „Оштро Перце 2021/2022“ требало је да ученици 1. разреда илуструју и напишу коментар за: народну басну „Лисица и гавран“ или народну причу о животињама „Голуб и пчела“.

  Ученици 2. разреда требало је да илуструју и напишу коментар за: Андерсенову бајку „Царево ново одело“ или књигу „Овако је то било“, Бранка Стевановића.

  Ученици 3. разреда требало је да илуструју и напишу приказ за: књигу „Од читања се расте“, Јасминке Петровић или књигу „Како се смеју девојчице“, Драгомира Ћулафића или бајке Браће Грим, „Пепељуга“ или „Уклети краљевић“.

  Ученици 4. разреда требало је да илуструју и напишу приказ за: књигу „Џепне приче“, Игора Коларова или књигу „Риба риби гризе реп“, Јасминке Петровић или народну бајку „Пепељуга“.

  Ученици свих разреда имали су право да напишу оригиналну бајку или причу и илуструју је. Имали су право и да напишу наставак бајке или потпуно нову бајку или савремену варијанту неке бајке.

  „Голуб и пчела“ , народна прича о животињама

  Ову народну причу обрадила сам са ученицима 1/1 и 1/3 разреда. Ученици су прво погледали цртани филм, а потом су прочитали причу и наком емоционалне паузе разговарали о њој.

  Одредили смо врсту текста, место радње, ликове и њихове особине, тему и коментар у ком је требало са ученици наведу због чега им се та прича допала и шта су научили из ње, тј. ПОРУКУ:

  - ПОМОЗИ ДРУГОМЕ ДА БИ И ТЕБИ НЕКО ПОМОГАО,
  - НАША ПОМОЋ НЕКОМЕ МОЖЕ СПАСИТИ ЖИВОТ,
  - КО ЧИНИ ДОБРО, ДОБРО МУ СЕ ВРАЋА.

  Са ученицима сам попричала да ли су се они нашли некад у невољи. Ученица Марта испричала је како је изгубила чланску карту библиотеке и кад је требало да узме књигу, није имала 10 динара за нову чланску карту. Девојчица, коју је виђала у боравку, прискочила јој је у помоћ, дала јој је 10 динара. Сутрадан Марта је у кухињици затекла девојчицу из библиотеке. Она није имала довољно новца за кифлу. Марта јој је дала 10 динара, довољно да не остане гладна. Тада су се упознале. Девојчица из боравка звала се Марија.

  Једна другој нису спасиле живот, али су помогле једна гругој у тешким ситуацијама.

  Мирјана Поповић, библиотекарка!

  - ПРОЈЕКАТ ОШТРО ПЕРЦЕ 2022 ОДЕЉЕЊЕ 2-4;

  - Дуња Илић 4-4 Живот једног змаја;

  - Ђорђе Јелић III 5 Принцеза у веку;

  - ПРОЈЕКАТ ОШТРО ПЕРЦЕ 2022 ОДЕЉЕЊЕ 4-3;

  - ПРОЈЕКАТ ОШТРО ПЕРЦЕ 2022 ОДЕЉЕЊЕ 1-3;

  - Марта Хатлак 4-2,Три стране света;

  - Helena Vlašković, III6 - Led i Vatrа;

  - ПРОЈЕКАТ ОШТРО ПЕРЦЕ 2022 ОДЕЉЕЊЕ 2-1; .

  - ПРОЈЕКАТ ОШТРО ПЕРЦЕ 2022 ОДЕЉЕЊЕ 1-1.