ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Ћутање камена

 • У четвртак 9. 3, 2017. ученици изборног предмета Цртање, сликање и вајање у пратњи наставнице Весне Станисављевић и Зоране Петровић посетили су изложбу модерне скулптуре у галерији легат Чолаковић.

  Изложба под називом ,,Ћутање камена“ представља 33 скулптуре у камену из збирке Музеја савремених уметности подељених у три целине: Земља, Тело и Лице. Представљена су дела најзначајнијих српских вајара 20. Века као што су: Душан Јовановић Ђукин, Сретен Стојановић, Ристо Стијовић, Војин Бакић, Олга Јанчић, Вида Јоцић, Ђорђија Црнчевић,...

  Деца су била фасцинирана скулптурама које са минимално детаља откривају толико тога и ,,причају причу“ као што су ,,Лежећи торзо“ ,,Загрљај“ или портрети у граниту или мермеру који одају мноштво емоција које су нас опчиниле и увукле у свој тихи свет.

  -Скривеним дубинама и тајновитошћу, камен проговара речитошћу ,,ћутње“.

 • Утисци о изложби ,,Ћутање камена“

  Стварно смо разумели то ћутање камена, иако смо мислили да ће нам бити досадно без телефона, јако смо се забавили. Најзанимњивија скулптура је била ,,Лежећи торзо“. Имала је неку унутрашњу светлост, некако нас је привлачила та њена унутрашња моћ.
  Следећа најзанимњивија је била ,,Пољубац“. Она је са сваке стране била лепа за гледање. Није имала само предњу страну, из сваког угла се могла проучити и видети како њихов загрљај може победити цео свет. Једна од занимљивијих скулптура је била и портрет једне жене од црвеног гранита. Изгледала је као да ће да проговори сваког часа. Сва њена осећања су се видела на лицу.

  Стојановић Тамара 7.1


  На тој изложби смо видели много скулптура у камену и много тога смо научили. Највише ми се свидела скулптура ,,Лежећи торзо“.

  Елена Ћолаковић 5.5


  Имали смо дивног предавача која нам је причала о изложби. О свакој скулптури смо сазнали много занимљивости. Највише ми се свидело када нам је причала о портретима. Волела бих да опет посетим ову галерију и сазнам још занимљивости.

  Луна Стојић 5.5


  На изложби ,,Ћутање камена“ на првом спрату ме је опчинила једна скулптура од црвеног мермера. На другом спрату су скулптуре фигура, а на трећем портрети. Једна скулптура се звала ,,Зорана“, па се наставница географије сликала поред ње, јер се и она тако зове. Сваки спрат је имао неку поруку. На крају је писало о историји Чолаковића по којима је ова галерија добила име.

  Николета Живић 5.5


  У музеју ми се највише свидела девојка на другом спратуод црвеног мермера. Дивно сам се провела.Музеј је предиван и стварно ми се свидело све. Било ми занимљиво када је тета причала о разним стварима о којима сам пуно научила. Волела бих да поново дођем у музеј.

  Ксенија Пајић 2. 4


  Музеј савремених уметности за мене је било једно предивно искуство. Изложба ,,Ћутање камена“ била је веома занимљива и из ње се могло свашта научити. Научила сам од каквих врста камена су направљена дела и како их препознати. Имали смо сјајног водича уз помоћ кога смо залазили дубље у уметност и открили нешто што сами не бисмо могли. Све ми се страшно свидело, посебно скулптура ,,Макчу Пикчу“ и прича о њему. Једва чекам следећи одлазак у музеј.

  Емилија Пајић 7.4